Uncategorized

Η Ανάληψη του Κυρίου

 

Ποια λοιπόν είναι η σημερινή εορτή; Είναι σεπτή και μεγάλη…και υπερβαίνει τον ανθρώπινο νου και είναι αντάξια της γενναιοδωρίας του Θεού πού την καθιέρω­σε. Γιατί σήμερα έγινε συμφιλίωση του Θεού με το ανθρώπινο γένος. Σήμερα διαλύ­θη­κε η παλιά έχθρα και τελείωσε ο μακροχρόνιος πόλεμος. Σήμερα επανήλθε η ειρή­νη που ποτέ δεν την περίμεναν προηγουμένως οι άνθρωποι. Γιατί ποιός θα ήλπιζε ότι ο Θεός επρόκειτο να συμφιλιωθεί με τον άνθρωπο; Όχι επειδή ο Κύριος μισούσε τον άνθρωπο, αλλά επειδή ο υπηρέτης ήταν αδιάφορος. ΄Οχι επειδή ο Κύριος ήταν σκλη­ρός, αλλά επειδή ο δούλος ήταν αχάριστος………………………………….

Αλλά εμείς, οι οποίοι φανήκαμε ανάξιοι για τη γη, σήμερα ανεβήκαμε στους ουρανούς, εμείς που δεν ήμασταν άξιοι να εξουσιάσουμε τη γη, ανεβήκαμε στην ουράνια βασιλεία, ξεπεράσαμε τους ουρανούς και αγγίξαμε το θρόνο του Θεού. Και το γένος, που γι΄ αυτό φύλαγαν τον παράδεισο τα Χερουβήμ, αυτό κάθεται σήμερα ψηλότερα από τα Χερουβήμ. Αλλά πώς έγινε αυτό το θαυμαστό και μεγάλο; Πως εμείς οι αμαρτωλοί, οι οποίοι φανήκαμε ανάξιοι επάνω στη γη και χάσαμε την εξο­υσία σ΄ αυτήν, οδηγηθήκαμε σε τόσο μεγάλο ύψος; Πώς καταργήθηκε ο πόλεμος; Πως εξαφανίσθηκε η οργή; Πώς;;;…….Ο Θεός ήταν οργισμένος εναντίον μας, εμείς μισούσαμε το Θεό, τον φιλάνθρωπο Κύριο. Ο Χριστός αφού μπήκε στη μέση, συμφι­λίωσε τα δύο μέρη. Και πώς μπήκε στη μέση; Δέχθηκε εκείνος την τιμωρία που έπρε­πε να επιβάλει σ΄ εμάς ο Πατέρας και υπέμεινε την τιμωρία αυτήν και τις προσβολές των ανθρώπων. Θέλεις να μάθεις πως τα δέχθηκε αυτά τα δύο; «Ο Χριστός , λέγει ο Παύλος, μας εξαγόρασε από την κατάρα του νόμου, με το να γίνει ο ίδιος για χάρη μας κατάρα»…ώσπου ανέβασε κοντά στο Θεό τον εχθρό και αντίπαλό του και τον έκανε  φίλο του. Και αυτών των αγαθών η βάση είναι η σημερινή ημέρα,…

Δεν υπήρχε κατώτερο σημείο να κατεβεί, από εκείνο που κατέβηκε ο άνθρωπος, ούτε ψηλότερο ν΄ ανεβεί, από εκείνο που ανέβηκε .

Εμείς οι αχάριστοι, οι ανόητοι, οι ποιο αναίσθητοι και από τις πέτρες, οι χειρότεροι απ΄ όλους, οι ελεεινοί, οι πιο τιποτένιοι….οι πιο ασύνετοι… γίναμε σήμερα ανώτεροι απ΄ όλους. Σήμερα απόλαυσαν οι  ΄Αγγελοι εκείνο που ποθούσαν από πολύ καιρό. Σήμερα είδαν οι Αρχάγγελοι εκείνο που από πολύ καιρό επιθυμού­σαν, δηλαδή τον άνθρωπο να λάμπει κοντά στο θρόνο του Θεού και ν΄ αστράφτει από αθάνατη δόξα και ομορφιά.

Δεν είπε ο ευαγγελιστής ότι αναλήφθηκε ο Κύριος καθώς τον έβλεπαν οι μαθητές; Για πιο λόγο λοιπόν στάθηκαν κοντά τους οι ΄Αγγελοι λέγοντάς τους ότι ανέβηκε στον ουρανό; Για δύο λόγους: Ο πρώτος γιατί πάντοτε στενοχωριούνταν οι μαθητές για την αναχώρηση του Χριστού……….Γι΄ αυτό στάθηκε εκεί ο ΄Αγγελος, για να καταπραΰνει με την επάνοδο του Κυρίου τη λύπη που τους προξένησε η ανα­χώ­ρησή του…..Λυπηθήκατε λέγει, γιατί αναλήφθηκε; Αλλά μη λυπάστε πιά, γιατί θα επιστρέψει πάλι. ….Υπάρχει όμως και δεύτερος, όχι μικρότερος  λόγος,…Ποιος είναι λοιπόν αυτός; Ο Ιησούς αναλήφθηκε στον ουρανό. Όμως η απόσταση ήταν μεγάλη και τα ανθρώπινα μάτια δεν είχαν τη δύναμη να δουν ως τους ουρανούς το σώμα που αναλήφθηκε. Αλλά όπως το πουλί που πετά στα ύψη, όσο πιο ψηλά ανε­βαίνει, τόσο περισσότερο χανόταν, επειδή η αδυναμία των ματιών τους δεν μπορούσε να το παρακολουθήσει ….Γι΄ αυτό στάθηκαν κοντά τους οι ΄Αγγελοι, λέγοντας ότι ανέβηκε στον ουρανό, για να μη νομίζουν ότι ανέβηκε στον ουρανό όπως ο Ηλίας, αλλά ότι αναλήφθηκε.

Ο Ιησούς όταν αναλήφθηκε άφησε στους μαθητές του τα χαρίσματα, που έκα­ναν όχι έναν προφήτη, αλλά χιλιάδες Ελισσαίους, και μάλιστα πολύ μεγαλύτερους και σημαντικότερους.

Ας σταματήσουμε λοιπόν, αγαπητοί, και ας προσέξουμε προς την επιστροφή του Κυρίου. Γιατί ο Παύλος λέγει ότι «Ο ίδιος ο Κύριος θα κατεβεί από τον ουρανό με πρόσταγμα, με φωνή Αρχαγγέλου, και εμείς οι ζωντανοί, που θα απομείνουμε τότε στη ζωή, θα αρπαχθούμε με σύννεφα για να συναντήσουμε τον Κύριο στον αέρα», αλλά όχι όλοι.

(Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ΕΠΕ 36, 207-229)